Вести
Обавештења
Кампање
Информатор о раду
Вести
Вести

ОБУКА ПОЛАЗНИКА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ ОБУКЕ ЗА САОБРАЋАЈНОГ ПОЛИЦАЈЦА 133. КЛАСЕ

Агенција за безбедност саобраћаја је у сарадњи са Управом саобраћајне полиције, дана 19.08.2022. године у просторијама Центра за обуку полиције „Авала“, наставила са обуком нових полазника специјалистичке обуке за саобраћајног полицајца 133. класе о улози и значају коришћења сигурносног појаса и безбедносног седишта за превоз деце.

Обуци су присуствовала 32 полазника.

Испред Агенције за безбедност саобраћаја, Мирко Коковић је упознао припаднике Саобраћајне полиције о стању директних и индиректних показатеља безбедности саобраћаја, односно у којем проценту се деца прописно превозе у путничким аутомобилима, по локалним самоуправама Републике Србије.

Такође, саобраћајни полицајци су упознати са подацима у којем проценту сигурносни појас смањује смртност и повреде возача и путника на предњем и задњем седишту приликом саобраћајне незгоде, у којем проценту возачи и путници користе сигурносни појас у путничким аутомобилима и који су циљеви којима тежимо, а који се односе на поменуте заштитне системе.

Припадници полиције су имали прилику да коришћењем симулатора чеоног судара возила „Коса раван“ и симулатора превртања возила „Ражањ“, у контролисаним условима директно осете значај и улогу исправно коришћеног сигурносног појаса и његовог утицаја на исход саобраћајне незгоде.

Поред представника Агенције, обуку о правилној употреби, монтирању и значају безбедносних седишта на исход евентуалне саобраћајне незгоде у којој учествују деца у својству путника путничких аутомобила, реализовала је инструктор за безбедносна седишта за превоз деце Маријана Јовановић.

Представник Управе саобраћајне полиције потпуковник полиције Ивица Станковић је указао на значај коришћења сигурносног појаса и безбедносног седишта за превоз деце. Припаднике Саобраћајне полиције је подсетио на казнене одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима које се односе на некоришћење сигурносног појаса и непрописно превожење деце у путничким аутомобилима и појаснио дилеме у вези казнених одредби наведеног Закона.

Као резултат обуке, у наредном периоду очекујемо појачану контролу наведених заштитних система, односно повећање употребе сигурносног појаса и повећање коришћења и правилне употребе безбедносних седишта за превоз деце, а самим тим и саобраћајне незгоде са знатно блажим последицама.